Bij de aanpak van vrouwelijke genitale verminking spelen ook mannen uit de risicolanden een sleutelrol. Zij kunnen meisjesbesnijdenis onder meer binnen families bespreekbaar maken zo helpen voorkomen. De eerste mannen zijn inmiddels in Den Haag actief als ‘sleutelpersonen’ en jongerenambassadeurs.
"Bij de GGD Haaglanden zijn ongeveer twintig sleutelpersonen en jongerenambassadeurs – vrouwen en mannen - actief uit Somalië, Ethiopië, Soedan, Eritrea, Egypte en Togo", zegt wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid. "Zij spelen een cruciale rol bij de Haagse aanpak en zijn getraind om meisjesbesnijdenis bespreekbaar te maken bij mensen in de doelgroep. Dat doen zij in individuele gesprekken, maar ook in huiskamerbijeenkomsten."
Ook huisartsen hebben een belangrijke signaalfunctie bij het doorverwijzen van vrouwen en meisjes, bijvoorbeeld naar het speciale nazorgspreekuur van de polikliniek gynaecologie van het HagaZiekenhuis. Den Haag was in 2012 de eerste gemeente in Nederland met zo’n spreekuur.
Strafbaar
Meest recente Nederlandse cijfers tonen aan dat 41.000 vrouwen besneden zijn en nog eens 4.200 meisjes het risico lopen om die verminking de komende twintig jaar te ondergaan. meisjesbesnijdenis is een onherstelbare vorm van mishandeling en een schending van de lichamelijke integriteit. Iedereen die meewerkt aan de besnijdenis van een meisje is strafbaar, ook als dat buiten Nederland is gebeurd. Er zijn geen aanwijzingen dat de besnijdenis van meisjes ook in Nederland plaatsvindt.
Voor het intensiveren van de Haagse aanpak van meisjesbesnijdenis en andere schadelijke praktijken ontvangt de gemeente van het Rijk 360.000 euro; in totaal stelt het Rijk 5 miljoen euro voor twee jaar aan gemeenten beschikbaar.